Milorad Vučelić rođen je 17. juna 1948. u Sivcu kraj Crvenke.   Osnovnu školu završio je u Crvenki, a gimnaziju u Vrbasu.Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Novinarsku karijeru započinje još za vreme studija, pišući za   "Student" "Vidike" i "Polja". U to vreme aktivan je   učesnik   studentskog pokreta 1968. na Univerzitetu u   Beogradu.   Upravo u periodu burnih društvenih previranja   postaje   i  glavni urednik "Studenta".
 

Novinarstvom i kulturno-umetničkim radom nastaviće da se bavi i nakon studija, pišući za "Književnu reč", "Književne novine", "Politiku" i "Nin". Od 1977. do 1985. godine bio je direktor Studentskog kulturnog centra, gde je zapamćen po razvijanju alternativnih projekata. Urednik NIN-a postaje 1985. godine, a na toj funkciji zadržaće se do 1991. Bio je i upravnik "Zvezdara teatra" i umetnički direktor "Budva grad teatra".

Prvi put nakon učešća u revolucionarnim studentskim previranjima s početka sedamtesetih, politikom ponovo aktivno počinje da se bavi 1992. Tada - nakon Drugog kongresa SPS - postaje član Izvršnog odbora ove partije. Godinu dana kasnije biva izabran za narodnog poslanika SPS u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a ubrzo postaje i šef poslaničke grupe ove partije u republičkom parlamentu. Na ovoj funkciji zalagao se za odbranu srpskih nacionalnih interesa u uslovima njihove opšte ugroženosti ratovima koji su vođeni na prostorima bivše Jugoslavije.
Milorad Marić, Milorad Vučelić
Tribina SKC-a
Od 1991 do 1992. godini nalazi se na funkciji generalnog direktora RTV Novi Sad, a od 1992-1995. godine radi kao generalni direktor RTS-a.

Zbog suštinskih razlika u viđenju odbrane nacionalnih interesa, demokratizacije društva i forsiranja JUL-a, 1995. dolazi do sukoba i razlaza sa SPS-om i Slobodanom Miloševićem. Te godine Milorad Vučelić postaje predsednik Upravnog odbora izdavačke kuće "Komuna".
 
RTS Generalni direktor
Milorad Vučelić

Na političku scenu Srbije vraća se 1997. godine, izazivajući veliko iznenađenje javnosti povratkom u SPS. Od političkih protivnika stizala su brojna tumačenja ovog njegovog gesta. Milorad Vučelić, međutim, objašnjava svoj povratak željom da se iskoristi povoljna prilika za demokratizaciju društva i sprovođenje reformi "iznutra". Nakon uviđanja činjenice da u tom trenutku i na taj način to ipak nije bilo moguće, 1998. godine dolazi do ponovnog razlaza sa SPS-om.
Milorad Vučelić SPS

Od 1997. do 1999. godine obavlja funkciju predsednika Upravnog odbora AD "Telekom Srbija".

Demokratsku socijalističku partiju (DSP), koja nakon manje od mesec dana postojanja ostvaruje uslove za učešće na izborima za poslanike u republičkoj Skupštini. Kao razlog osnivanja DSP-a, Milorad Vučelić navodi potrebu postojanja zdrave i snažne partije levog centra, ističući da bez takve socijalističke partije nema ni ravnoteže na političkoj sceni Srbije.
 
Borislav Jović, Milorad Vučelić
DSP

Milorad Vučelić poznat je i kao vatreni ljubitelj rukometa. Bio je predsednik Rukometnog saveza Jugoslavije (1997-1999), što navodi kao jednu od najdražih funkcija u karijeri.

Aktivnom radu u rukometu vraća se 29. avgusta 2001. godine, postavši predsednik Rukometnog saveza Srbije. Na toj funkciji ostaje sve do jula 2003 godine.
Univerzitetsko prventstvo 1998.

U Februaru 2003. godine posle Kongresa Socijalističke partije Srbije, Milorad Vučelić, zajedno sa ostalim članovima partije (DSP), kolektivno pristupa Socijalističkoj partiji Srbije i postaje jedan od potpredsednika Glavnog odbora. Posle parlamentarnih izbora u decembru 2003. godine biva izabran za narodnog poslanika SPS u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Milorad Vučelić je oženjen i ima dvoje dece - sina Branislava i kćerku Anu.

Autor je knjiga "Argument protiv neutralnog", "Osumnjičeno društvo", "Razgovori sa epohom", "Kosovo - koreni separatizma'. Dobitnik je nagrade "Politika" za publicistiku.

Trenutno je direktor i glavni urednik političkog nedeljnika "Pečat", predsednik upravnog odbora "Komune" i član glavnog odbora Socijalističke partije Srbije.

Naslovna
- Biografija - Aktivnosti - Politika - Mediji - Kultura - Knjige - Sport

Članci - Intervjui - Drugi o Vučeliću - Foto Galerija - Linkovi